Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: drama
Geschreven door: Meester Denny


Print-vriendelijke pagina..
Zintuigspelen

1. Begeleid de blinde

Dit spel kan gebruikt worden als inleiding. Hiermee kun je mensen laten wennen aan het vertrouwen op andere zintuigen dan alleen de ogen.

De ene helft van de groep wordt geblinddoekt en door de anderen rondgeleid. De geblinddoekte moet aan de hand van tast, geur, geluid of smaak raden wat hem/ haar wordt gepresenteerd. Na 5 a 10 minuten wordt gewisseld.
Voorwerpen: iets zachts, iets scherps, iets hoekigs, iets ronds, enz.
Horen: WC doortrekken, koelkast, steen in het water gooien enz.
Geur: Koffie, hooi, benzine enz.
Smaak: Plantjes, allerlei spul uit de keuken
Tast: Tractor, hooi, modder, veenmos, enz

2. Blind zijn

Alle kinderen zijn geblinddoekt. Ze staan verdeelt in de gymzaal. In de gymzaal staan obstakels, zoals; kasten, banken, matten die recht op staan etc. De kinderen moeten rond gaan lopen in de zaal. Dit doen zij heel rustig, want anders krijg je botsingen. De kinderen moeten naar het geluid wat jij maakt toe lopen, hierbij moeten ze opletten of ze nergens tegenaan lopen. Ze moeten stil zijn om het geluid te horen. Het geluid maak je met een trommel. Soms sla je hard, soms sla je zachtjes. Soms ben je een tijdje stil en sluip je snel naar een andere hoek toe.

3. De atleet

De kinderen moeten gedurende een bepaalde tijd een actiehouding van een atleet aannemen (speerwerper, kogelstoter); Je kunt dit natuurlijk ook doen in de vorm van lopen op muziek en als de muziek stopt in de juiste houding gaan staan. Of je kunt


Mail Juf Naomi