Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 3/4/5/6/7/8
Sectie: thema winter
Sectie: natuuronderwijs
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Vogels in de winter

Benodigdheden

- voederhuisje
- verf
- voedsel voor de vogels

Opzet

De kinderen uit de bovenbouw kun je eventueel ook zelf een voedertafel laten timmeren. Voorbeelden hiervan zijn op internet te vinden.

Voor de kinderen uit de middenbouw kun je zelf een voedertafel timmeren of laten timmeren. Zij kunnen deze dan zelf beschilderen zodat het wel hun eigen tafel wordt!
Samen met de kinderen bedenk je de kleuren en ga je de plek uitzoeken waar de tafel komt te staan. Zet de tafel ergens voor het raam, zodat de kinderen kunnen zien dat de vogels er ook echt van eten.

Vervolgens ga je met de kinderen voedsel maken voor de vogels. Weten de kinderen welk voedsel goed is voor de vogels? Hieronder volgt een tekst die je samen met de kinderen kunt behandelen.

De tekst

Vogels moeten onder alle weersomstandigheden hun eten in de buitenlucht bij elkaar zien te scharrelen. Bij strenge vorst en sneeuw hebben de vogels die in ons land overwinteren een dubbel probleem.
Om hun lichaamstemperatuur goed te houden hebben ze extra voedsel nodig. Maar juist met dat slechte weer is het voor de vogels heel moeilijk eten te vinden.
Onder deze omstandigheden kunnen wij de vogels helpen door als goede gastvrouw of -heer voor bijvoedering te zorgen. Ook de tuin kan veel extra wintervoedsel voor de vogels leveren.

'Vogelvriendelijk tuinieren' is een natuurlijke manier om vogels de winter door te helpen.
Met veel verschillende planten, een vijver of drinkbak, een beschut hoekje van bijvoorbeeld stenen en een stukje wildernis is al snel een vogelparadijs met veel voedsel gemaakt.
Bomen met bessen en een wild appelboompje hebben voedsel wanneer het sneeuwt en vriest.

Let er goed op dat katten niet bij de voederplekken kunnen komen. Voeren mag vanaf november, maar dan nog niet zoveel! Vogels wennen dan vast aan de plaats waar ze bij streng winterweer extra voedsel kunnen vinden.
Echt bijvoeren is pas echt nodig als het vriest. Stop langzaam met voeren als sneeuw en ijs verdwenen zijn. De vogels kunnen dan weer voor zichzelf zorgen. Vanaf maart moet gestopt worden.

Behalve voer op de voedertafel of in een voederhuisje kunt u ook vetbollen opgehangen. Mezen, maar ook mussen en spreeuwen zijn hier dol op. Vetbollen zijn te koop, maar ze zijn ook eenvoudig zelf te maken. Ook ongebrande en ongezouten pinda's worden graag gegeten. Rijg ze aan een draad of doe ze in een netje.

Einde tekst

Recept voor vetbollen

- Smelt drie pond ongezouten rundvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet! Voeg daar al roerend een mengsel van 6 ons gebroken hennepzaad en maanzaad en 3 ons zonnepitten aan toe.
- Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton of een theeglas.
- Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt.
- Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen.
- Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd; houd een theeglas of blik even in heet water, de vetbol komt dan gemakkelijk los. Uiteraard kunnen naar eigen inzicht ook kleinere hoeveelheden worden gebruikt.

Tips voor het voeren

- Voeren mag op bescheiden schaal vanaf november (bijv. zaden), maar is pas echt nodig als het vriest.
- Stop geleidelijk met voeren als sneeuw en ijs verdwenen zijn. De vogels kunnen dan weer voor zichzelf zorgen. Vanaf maart dient definitief met bijvoedering gestopt te worden.
- Speciaal samengesteld wintervoer voor vogels is verkrijgbaar bij de winkel van Vogelbescherming Nederland, dierenspeciaalzaken en de supermarkt.
- Voer niet teveel tegelijk en liefst 's morgens, na het aanbreken van de dag of tegen het einde van de middag. Overdadig voeren trekt muizen en ratten aan.
- Maak de voedertafel regelmatig schoon met heet water en een borstel. Dit voorkomt besmetting via de uitwerpselen en bacteri


Mail Juf Naomi