Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 3/4/5/6/7/8
Sectie: thema ik
Sectie: tekenen
Geschreven door: Juf Margreet


Print-vriendelijke pagina..
Verjaardagskalender

Op de eerste schooldag is het altijd leuk om met de kinderen een verjaardagskalender te maken.
We gaan de kalender deze keer echter niet in een standaard kalender vorm maken.


Voorbereiding

Maak op de computer bladen met de namen van de maanden. Deze print je uit op gekleurd papier en plastificeer ze dan. Deze hang je vervolgens op een van de muren. Zorg ervoor dat er onder de papieren veel ruimte over blijft. Het handigst is om ze aan een touwtje te hangen, zodat je ze ook nog kunt verschuiven. Het is de bedoeling dat de tekeningen van de kinderen onder de goede maand komen te hangen. En in de ene maand zijn waarschijnlijk meer kinderen jarig dan in de andere maand.

Benodigdheden

- a4 wit
- iets groter gekleurd papier
- spiegel
- potloden

Inleiding:

Ga met de kinderen de maanden nog eens bij langs. Je kunt er voor kiezen om de maanden van het schooljaar te kiezen of te beginnen bij januari.
Wat komt er dan na januari? Hoeveel dagen heeft januari? Enz.

Kern

De kinderen gaan zich zelf tekenen. Kijk eens goed in de spiegel. Wat voor een hoofd heb je. Is je hoofd langwerpig of heb je een bol hoofd? Waar zitten je ogen in je hoofd (in het midden), waar zitten je wenkbrauwen en je neus dan?
En hoe zit je haar op je hoofd? Heb je een staart die je helemaal niet ziet van voren of heb je een grote stiekels.
Na het klassikaal bespreken gaan de kinderen aan het tekenen. Eerst schetsen en dan pas echt tekenen. Als je tevreden bent mag je de tekening gaan inkleuren. Kijk goed naar de kleur van je ogen en van je haar.

Van groep 3 verwacht je natuurlijk minder dan van groep 8

Afsltuiting

De kinderen plakken het witte papier met de tekening om een gekleurd papier. Zo lijkt het net een echt schilderij. Vergeet niet de datum van je verjaardag op de tekening te zetten.
Je gaat daarna samen met de kinderen de tekeningen ophangen. Hoe zat het ook alweer met die maanden? En komt 17 nou voor 21 of er na?Mail Juf Naomi