Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 1/2/3/4/5/6/7/8
Sectie: thema sprookjes
Sectie: tekenen
Geschreven door: Juf Laurien/Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..

Sprookjeskasteel

Nodig:


Sprookjesboeken
Stiften
Tekenvellen

Voorbereiding leerkracht:


Sprookjesboek klaarleggen,
Tekenvellen klaarleggen
Stiften/tekenpotloden klaarleggen

Lesverloop:

Lees als inleiding een stukje uit het sprookjesboek voor en laat daarbij afbeeldingen van kastelen zien hoe ze er in sprookjes uitzien. Je kunt eventueel ook een aantal kastelen uit videofilms laten zien. Denk bijvoorbeeld aan de film Shrek.

De kinderen krijgen zo een beeld van een sprookjeskasteel. De kinderen tekenen een zelfverzonnen of nagetekend sprookjeskasteel op het papier en kleuren het vervoglens in.

Leuk is om de kastelen te presenteren in de klas. Zijn er kastelen uit bepaalde sprookjes gebruikt of zijn er totaal nieuwe kastelen ontworpen? Afhankelijk van de doelgroep kan je het niveau van kastelen tekenen altijd makkelijker of moeilijker maken. In de bovenbouw zou je bijvoorbeeld een bovenaanzicht van het kasteel kunnen laten maken nadat ze de voorkant hebben getekend. Hoeveel kamers zijn er? Waar worden die kamers voor gebruikt? Wie wonen er? Laat de de personen die er wonen op een nieuw papier tekenen. Zo krijg je een vooraanzicht en een bovenaanzicht. Je zou eventueel ook nog een zijaanzicht kunnen maken.Mail Juf Naomi