Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: bewegingsonderwijs
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Als je op kamp gaat en een bos in de buurt hebt zijn dit hele leuke spellen om te spelen.

1. Blikspuit
(mocht je op Ameland zitten dan is het bos in de buurt van de Vleyen hier zeer geschikt voor, staan twee zeer mooie bomen om kinderen aan te plakken, even goed zoeken!)

Spelregels:

Een van de kinderen gaat tellen (zelf in te vullen tot hoeveel). De andere kinderen verstoppen zich. Het beste is dit spel in een bos te spelen, vanwege de mooie verstopplekken die dat biedt.
Het is de bedoeling dat de verstopte kinderen het blik dat in de buurt van de zoeker staat omschoppen (dit kan ook heel goed met een bal). De zoeker probeert de kinderen aan te plakken en zorgt ervoor dat het blik (de bal) niet weggeschopt wordt.
Wordt het blik(de bal) drie keer achter elkaar weggeschopt, dan komt er een nieuwe zoeker. Alle kinderen komen weer naar de verzamelplek en verstoppen zich opnieuw.

Een heel simpel, maar erg leuk spel. Vooral in het bos!

2. Het douanespel

Het douanespel is iets ingewikkelder dan blikspuit.

Benodigdheden:

lintjes (twee kleuren) 1 kleur voor een team, 1 kleur voor het afzetten van het land
twee stapels gekleurde papiertjes (1 kleur voor briefjes van 50 euro en een andere kleur voor 100 euro).
plastic zak (voor de leerkracht om op te gaan zitten)!!

Spelregels:

Er worden twee teams gemaakt onder leiding van twee leerkrachten. Een team is de douane, het andere team de smokkelaars. Het doel van het spel is erg simpel. De smokkelaars proberen binnen de grenzen van het land te komen. Ze moeten daar geld afleveren.
Maar natuurlijk is er een douane die de grens bewaakt. Deze kinderen proberen de smokkelaars te tikken. Als de smokkelaars getikt worden moeten ze het geld inleveren. Het ingeleverde geld moet dan door de douaniers naar de teamleider gebracht worden die in het land zit en telt. Hierbij loop je dus het risico dat er een bres in je verdediging wordt geslagen (kan een tactiek zijn van de smokkelaars).
Komen de smokkelaars door de douane heen dan leveren zij het geld in bij degene die voor hen telt. Er zijn dus twee leerkrachten die geld innen. De teamleider van de douaniers telt zijn eigen geld en een extra leerkracht die geld van de smokkelaars telt. De douaniers mogen niet binnen de cirkel komen. Hier zijn de smokkelaars veilig. Het doel van het spel is dan ook dat de smokkelaars met hun geld binnen deze grens komen!

Begin van het spel:

Er worden twee teams gemaakt.
De douaniers bespreken samen met hun teamleider wat hun tactiek wordt. Zij staan dan nog in het land. Zij zoeken na de bespreking een plekje buiten de landsgrenzen(aangegeven met lintjes).
De smokkelaars gaan er meteen vandoor. Zij zoeken samen met hun leider een plek op in het bos. De douaniers mogen deze plek natuurlijk niet zien. Hier bespreken zij de tactiek en ontvangen zij het geld. Als de smokkelaars geld hebben binnengebracht of geld kwijt zijn komen zij op deze plek nieuw geld halen. De teamleider heeft dan ook grote stapels met geld bij zich. Na ongeveer 5 minuten wordt het startsein gegeven.
15 minuten lang mogen de smokkelaars proberen het geld in te leveren. Daarna klinkt het eindsignaal en worden de teams gewisseld De smokkelaars worden nu douaniers en andersom.

Puntentelling:

Beide teams halen op verschillende manieren geld binnen.
Voorbeeld: De douaniers pakken bij het eerste spel 950 euro af. De beurt erna zijn zij smokkelaars. Als smokkelaar brengen zij 1000 euro binnen. Bij elkaar opgeteld is dat dan 1950 euro.

Einde van het spel:

Het team met het meeste geld heeft gewonnen.Mail Juf Naomi