Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 1/2
Sectie: bewegingsonderwijs
Sectie: thema sinterklaas
Geschreven door: Juf Milou


Print-vriendelijke pagina..

Pietengym        


Inleiding


Ik loop met de kinderen naar de gymzaal en als we dan de zaal inkomen, ligt er een zak van Sinterklaas. De kinderen zullen waarschijnlijk heel enthousiast reageren. Ik laat ze even allemaal op de lijn zitten, zodat ik kan kijken wat er in de zak zit. In de zak zit dan een brief van Sinterklaas. Hier staat het volgende in:
Beste kinderen van groep 1-2a,
Jullie weten allemaal al dat ik weer in Nederland ben. Sommigen van jullie hebben mij al gezien en natuurlijk ben ik bij jullie langs geweest om iets in je schoentje te doen. Maar nu is er iets ergs aan de hand…
Een paar van mijn pieten zijn ziek. Dus nu wilde ik aan jullie vragen of jullie misschien voor één keertje een hulppiet zouden willen zijn. Pieten moeten een heleboel klusjes doen. Bijvoorbeeld kadootjes inpakken en pepernoten gooien. Hier moeten jullie dus eerst even mee gaan oefenen. Maar ik weet zeker dat dat gaat lukken!
Heel veel succes, Groetjes van Sinterklaas

Kern


In de kern van deze les ga ik met de kinderen dus oefenen om een goede hulppiet te worden.
*Ik begin met allerlei bewegingen die pieten moeten maken. Ik laat de kinderen deze zelf bedenken. Als ze het moeilijk vinden dan help ik ze. Bijvoorbeeld:  Pepernoten gooien (ver dichtbij, hard zacht), pakjes inpakken, pakjes in de schoorsteen doen, rennen op de plaats (om fit te zijn) , lopen op het dak. Ik doe dit voor en de kinderen doen dit na.

*Dan zet ik de cd aan (nr.20, cd b dansspetters II) nu gaan we drie van de voorgaande oefeningen (pepernoten gooien, pakjes inpakken, pakjes in de schoorsteen) achter elkaar uitvoeren op muziek. Als de muziek sneller gaat, gaat de beweging ook sneller.

*Dan gaan we oefenen in het balanceren op het dak. Ik laat een aantal kinderen even wat kunstjes voor op het dak voordoen en dan moet iedereen dit doen. Vervolgens mogen de kinderen een plekje in de zaal zoeken en zet ik de muziek aan (nr. 17, cd b dansspetters) en mogen ze zelf weten hoe ze gaan balanceren.

*De kinderen hebben nu verschillende pietentrucjes gezien en mogen nu zelf verschillende trucjes gaan uitvoeren. Ik zet eerst de muziek aan ( nr. 18 cd b dansspetters) en laat de kinderen nog even op de grond zitten. Ik laat ze even goed luisteren, zodra ze de drie “pingen” horen klappen ze in hun handen. Als ze doorhebben wanneer ze moeten klappen mogen ze door de zaal gaan huppelen en zodra ze de drie “pingen” horen moeten ze blijven staan en een pietenkunstje doen op hun plaats.

*Als laatste ga ik kijken wat er nog in de zak zit. Hier zitten stofdoeken in. Ieder kind krijgt een stofdoek, want pieten moeten natuurlijk ook poetsen, ze moeten bijvoorbeeld de stoomboot schoonhouden. Ik doe weer even voor wat ze bijvoorbeeld kunnen doen met de doek. De kinderen mogen door de hele zaal gaan poetsen maar ze moeten goed op de muziek ( nr. 20 cd b dansspetters) letten.

à Hierbij ga ik letten op het uitvoeren van de bewegingen. Welke kinderen voeren de bewegingen heel nauwkeurig uit en wie hebben er moeite mee?

Afsluiting
Aan het einde van de morgen ben ik aan het voorlezen en dan wordt er plotseling op de deur geklopt. Ik ga kijken en er ligt dan een pakje met een brief voor de deur.

Beste kinderen,
Ik vind dat jullie ontzettend goed je best hebben gedaan. Jullie zouden hele goede pieten zijn! Bedankt voor jullie goede hulp! Mijn diplomapiet heeft voor jullie allemaal een pietendiploma gebracht!
Groeten van Sinterklaas


De kinderen krijgen dan allemaal een pietendiploma.


Doel van de les

De kinderen moeten allerlei oefeningen uit kunnen voeren die ik voor doe. Ze leren hierbij ook om goed te luisteren naar de muziek en hier hun bewegingen op aan te passen.
 
Beste kinderen van groep 1-2a,

Jullie weten allemaal al dat ik weer in Nederland ben. Sommigen van jullie hebben mij al gezien en natuurlijk ben ik bij jullie langs geweest om iets in je schoentje te doen. Maar nu is er iets ergs aan de hand…
Een paar van mijn pieten zijn ziek.
Dus nu wilde ik aan jullie vragen of jullie misschien voor één keertje een hulppiet zouden willen zijn.
Pieten moeten een heleboel klusjes doen. Bijvoorbeeld kadootjes inpakken en pepernoten gooien.
Hier moeten jullie dus eerst even mee gaan oefenen. Maar ik weet zeker dat dat gaat lukken!


Heel veel succes, Groetjes van Sinterklaas
 

Beste kinderen,

Ik vind dat jullie heel goed je best hebben gedaan met het oefenen van de pietentrucjes. Jullie zijn hele goede hulppieten!
Dankjewel voor jullie goede hulp!
Prof Piet heeft voor jullie een cadeautje gebracht!

Groeten van Sinterklaas

Mail Juf Naomi