Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 5/6
Sectie: tekenen
Geschreven door: Juf Jytte


Print-vriendelijke pagina..
Overal vissen

Nodig:

-    lapjes stof
-    stevig papier of dun karton
-    gekleurd papier
-    touw (bijvoorbeeld wol)
-    dunne latjes (0,5 cm x 1 cm x 50 cm)
-    scharen, lijm
-    eventueel simpele sjablonen van vissen

Doel:
De leerlingen kunnen bij het maken van een kunstwerk rekening houden met de plaatsing van vormen ten opzichte van elkaar en de effecten daarvan.

Introductie:
Laat enkele leerlingen een simpele vis op het bord tekenen. Bespreek de uiterlijke kenmerken van een vis.
Leg de opdracht uit en vertel dat de vissen aan een soort mobiel komen te hangen en dus kunnen draaien, de vissen die de leerlingen gaan maken moeten dus van twee kanten mooi worden.
Verder is het bij deze opdracht belangrijk dat je van elke kant alle vissen kunt zien, ook als je de mobiel van de zijkant bekijkt. De touwtjes moeten dus verschillende lengtes hebben. Op deze manier zijn de leerlingen bezig met compositie.

Aan de slag:

Iedere leerling maakt minimaal 4 vissen. Die tekenen ze op het stevige papier en knippen ze uit.  Ze beplakken de vis met stof en kunnen hem daarna versieren met gekleurd papier (glinsterpapier geeft een leuk effect).

Als alle vissen af zijn, maken ze er een gaatje in met de perforator en hangen de vis met een touwtje aan de lat. Als alle vissen aan de lat hangen, krijgen beide uiteinden van de lat een touwtje en kan het vissen mobiel opgehangen worden.

Het is leuk om alle mobielen voor een groot stuk blauw crêpepapier te hangen in de klas, zo lijkt het net of de vissen echt in de zee zwemmen.

Beoordeling:
-    Kun je vanaf de zijkant alle vissen zien?
-    Is er netjes gewerkt met het beplakken van de visjes?
-    Heeft de leerling iets origineels toegevoegd aan zijn of haar visjes?Mail Juf Naomi