Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: groep 6
Sectie: thema romeinen
Sectie: handvaardigheid
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Mozaieken

Benodigdheden

- Tegels
- Tegellijm
- Houten plankje (30x30)
- Tandenborstel
- Hamer

Voorbereiding

Vraag bij een aantal bouwmarkten om oude tegels. Vooral tegelzaken hebben vaak restpartijen of containers met niet meer te verkopen tegels. Deze kun je gratis meenemen of tegen een zacht prijsje. Zoek vooral gekleurde stenen!

Inleiding

Neem een aantal boeken over de Romeinse kunst mee. Hierin staan plaatjes van Romeinse mozaieken. Laat zien hoe de Romeinen dit vroeger maakten. Eventueel een gastles laten geven door iemand die zelf mozaiek maakt.

Kern

De kinderen gaan zelf een mozaiek maken. Ze kunnen kiezen uit 2 onderwerpen:

1. Cijfers
- Leeftijd
- Huisnummer
2. Letters
- Eerste letter van de voornaam of achternaam.

Vervolgens gaan ze op papier een ontwerp maken. Teken het papier in de maten van de tegel. 30 x 30 is een mooie grootte. Als deze tekening goedgekeurd is (denk eraan dat de vlakken groot genoeg zijn) mogen ze het ontwerp op het houten plankje tekenen.
Laat een aantal kinderen ondertussen al wat tegels kapot slaan. Dit kan het beste buiten ivm geluidsoverlast. Laat de kinderen bakjes maken met verschillende kleuren. Zo hoeft niet iedereen voor zijn eigen stukjes te zorgen, maar maak je meteen een bak vol voor de hele klas. Als er genoeg is kun je een aantal kinderen de tegels laten lijmen met tegellijm. Het is handig om met een tandenborstel de lijm op de stukjes te smeren. Niet op het plankje, dit droogt uit! Je kunt er voor kiezen de letter/het cijfer gekleurd te laten maken en de achtergrond zwart of wit. Vaak hebben bouwmarkten meer zwart en wit dan gekleurde tegels over.

Slot

Wie kan de cijfers en letters in de mozaieken terug vinden? Wat staat er precies?

Mail Juf Naomi