Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: thema romeinen
Sectie: handvaardigheid
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Mozaiek

Benodigdheden

- tegels
- lijm
- houten ondergrond

Inleiding

Als inleiding gebruik ik zelf een powerpoint presentatie over mijn bezoek aan het mozaiek museum in Tunesie. Je kunt ook gewoon plaatjes van mozaiek van het internet halen en deze aan de kinderen laten zien.
Omdat wij het thema Romeinen gaan we vooral kijken naar de mozaieken die de Romeinen hebben gemaakt.
Vertel de kinderen dat mozaiek al heel erg oud is en dat men er vroeger hele kunstwerken mee maakte. Laat ook een aantal van die kunstwerken zien!
Vervolgens kun je de techniek laten zien.

Kern 1

De kinderen gaan niet zomaar beginnnen met het stuk slaan van de tegels en het plakken. Eerst moeten ze een voorbeeld maken. Wat willen ze precies voor een figuur maken? Moet het iets voorstellen of is het fantasie?
Laat de kinderen alvast zien wat voor kleuren tegels er aanwezig zijn. Misschien hebben ze thuis ook nog wel tegels die ze mogen gebruiken!
Er wordt nu een ontwerp gemaakt van het te maken figuur. Deze komt eerst op papier. Zodra alle kleuren en vakken staan aangegeven op het papier kan het op het hout worden getekend. Zo kunnen de kinderen precies zien welke kleuren in welke vakken moeten!

Kern 2

De kinderen gaan nu echt aan de slag met de tegels. Deze worden voorzichtig met een hamer kapot geslagen. De tegels zijn erg scherp dus de kinderen moeten goed oppassen met het vastpakken en plakken van de stukjes.
Ze gebruiken vooral kleine stukjes! Als er echt een figuur in moet komen, moet deze duidelijk te zien zijn. Eerst leggen ze de stukjes los op het hout (je kunt ook heel stevig karton gebruiken). Als alle stukjes van


Mail Juf Naomi