Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 6/7/8
Sectie: boekverslagen
Geschreven door: Juf Daphne


Print-vriendelijke pagina..
Morgenster

De auteur : Ellen Tijsinger
Jaar van uitgave : 1995, Malmberg
Bekroning: Kinderjury 1996
AVI: 9

Samenvatting :

Het verhaal gaat over Thomas. Zijn probleem is dat hij tweedehandse kleren en spullen heeft. Daardoor wordt hij gepest op school. Als hij op een dag zijn krantenwijk loopt ziet hij een meisje ,die Rosa heet. Rosa is een meisje dat op straat leeft terwijl haar vader erg rijk is.
Hij sluit vriendschap met Rosa .Ze woont in een oude ziekenwagen in een weiland langs het spoor.Rosa heeft vaak last van kuren (aanvallen van erge woede en eenzaamheid ).
Thomas neemt haar mee naar zijn huis en daar krijgt ze last van een aanval.
En zijn ouders hebben een dokter gebeld een Rosa werd naar het crisiscentrum van het ziekenhuis gebracht. En daar was ze geen onbekende. De volgende dag zoekt hij haar op in het ziekenhuis. En daar treft hij een vrouw die veel op Rosa lijkt en zij zegt dat zij de moeder van Rosa is. En ze verteld dat Rosa haar vader niet dood is maar dat hij een muzikant is die ergens in het buitenland woont.

Eigen Mening :

Ik vind het een interessant verhaal, omdat het in het dagelijks leven ook gebeurt. Een spannend stuk vond ik dat stuk dat Thomas alleen buiten rondzwierf. En dat die door de politie achter na werd gezeten, omdat hij naar huis moest komen van zijn ouders. De personages uit het boek vind ik erg realistisch en leuk. Het verhaal is geen fantasie want de aandoening die Rosa bestaat volgens mij echt. Ik vindt het wel een geschikt boek voor het C niveau ,want er staat niks ergs in. Ik zou het boek best voorlezen aan 6 en hoger, want voor groep 6 begrijpen ze sommige dingen nog niet.

Informatie over de schrijver :

Ellen Tijsinger werd op 7 september 1947 in Utrecht geboren. Op school vond ze het niet zo leuk, je moest veel en mocht weinig. Dus ging ze achterin de klas zitten en schreef onder de les verhaaltjes en gedichtjes, die ze 's avonds aan haar zusjes voorlas.
Ze werd lerares. Ze gaf eerst les in handenarbeid, later gaf ze les in kinderpsychologie, kinderliteratuur en spelleiding. Ze schreef artikelen voor verschillende tijdschriften. Ze is getrouwd en heeft een dochter en een zoon.

In het begin schreef ze boeken voor peuters.
En daar na ging ze voor steeds oudere kinderen schrijven.
Sinds Wordt toch wakker! schrijft ze nog maar voor tien jaar en ouder.

Dit zijn een paar van de boeken die ze geschreven heeft :

Soms ben ik boos (1984)
Wordt toch wakker (1988)
Nikolaj (1989)
Vijandig vuur (1994)
Zwarte vulkaan (1996)Mail Juf Naomi