Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 6/7/8
Sectie: thema europa
Sectie: tekenen
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Kunstwerken in de wereld

Benodigdheden

- beamer of overhead projector
- foto's van belangrijke kunstwerken in de wereld/europa/nederland
- dikke zwarte stiften
- 2 A3 vellen
- ecoline- of verfspullen

Inleiding

Een kringgesprek met de kinderen over kunstobjecten in de wereld/europa/nederland. Kennen de kinderen bekende, grote objecten die horen bij een bepaald land (denk aan de Eiffeltoren, toren van Pisa, Taj Mahal, Chinese muur enz).
Het ligt natuurlijk aan je thema en groep of je dit in Nederland, Europa of de hele wereld gaat zoeken.
Je kunt het eventueel ook nog hebben over de Wereldtentoonstelling en welke gebouwen er toen allemaal gebouwd zijn. Zoek dit voor die tijd nog even voor jezelf op.

Kern 1

De kinderen gaan op internet en in boeken op zoek naar plaatjes van deze bijzondere gebouwen. Het mooiste zou zijn deze op internet te zoeken. Wanneer er een mooi plaatjes is gevonden gaan de kinderen deze door middel van "kopieren en plakken" in een word document zetten.
Dit document moet goed bewaard worden, want die is in de volgende les weer nodig.

Kern 2

De kinderen gaan nu de foto's weer opzoeken op de computer. Sluit de beamer aan op de computer. De verschillende groepjes gaan nu eerst 2 vellen A3 aan elkaar plakken. Vervolgens komen ze groepje voor groepje bij de beamer. Hang de a3 vellen tegen de muur en projecteer met de beamer de foto op het papier. De kinderen gaan nu de foto in hoofdlijnen overtrekken, zodat je de contouren van het gebouw krijgt. Als er geen beamer op school is kan het eventueel ook nog met een overhead-projector.

De kinderen die even moeten wachten gaan even iets voor zichzelf tekenen.

Als de contouren van het gebouw op de vellen staan gaan de kinderen beginnen met de invulling van het gebouw. Ze moeten goed letten op de kleuren van het gebouw en de omgeving. Ook zullen er lijnen zijn die ze niet hebben overgetrokken, omdat dit kleine details waren. Ze moeten dus nog steeds erg goed op de foto letten!

Afsluiting

Vergelijk in de kring de foto's met de schilderijen. Kun je meteen zien wat het is? Hoe is het kleurgebruik enz.Mail Juf Naomi