Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 3/4/5
Sectie: sociaal emotionele ontwikkeling
Geschreven door: Meester Johan


Print-vriendelijke pagina..
Konijn en de gestolen helm

Een filosofisch gesprek

Inleiding

Konijn houdt veel van zijn tuintje en is altijd in de weer met zijn planten. Als hij op een dag plotseling bedenkt dat hij voor twaalf uur 's nachts wortels moet planten gaat hij naar buiten. Eenmaal buitengekomen merkt hij dat het te donker is om goed in de tuin te werken. Na lang nadenken besluit hij de lichtgevende helm van de mol Graver te lenen. Graver slaapt al en Konijn besluit daarom maar niet om de helm te vragen en neemt haar zo mee. Hij wil de helm later weer terugbrengen, maar hij vergeet het. De volgende ochtend vraagt Mol zich af waar de helm is. Konijn weet het ook niet meer en durft niets te zeggen. Winnie de Pooh denkt dat hij de helm geleend heeft, want hij heeft de laatste tijd zoveel geleend. Uiteindelijk gaat iedereen op zoek, zelfs tot diep in een put die uitkomt in een grote grot. Bijna iedereen is bang tijdens de zoektocht en dat bezorgt Konijn een nog groter schuldgevoel. Uiteindelijk kan hij er niet meer tegen en biecht hij zijn 'zonden' op. De helm blijkt uiteindelijk al weer in het huis van Mol te liggen. Konijn was vergeten dat hij haar daar al weer had neergelegd.

Thema Liegen

Media/Bronnen

video van het verhaal
afspeelmogelijkheden en opnamemogelijkheden(cassetterecorder)

Beginsituatie

De meeste kinderen zullen bekend zijn met de verhalen van Pooh. Maar als dit niet zo is dan is er nog niets aan de hand. De verhaaltjes en de tekenfilmpjes kunnen beschouwd worden als op zichzelf staand. Het is geen noodzaak andere verhalen van Winnie de Pooh te kennen of al uitvoerig op de hoogte te zijn van de verschillende karakters.

Doelstelling

De kinderen met vragen aanzetten tot het filosoferen over bepaalde thema's. Concreet gaat het er hier om dat de kinderen nadenken over moraal in relatie tot liegen en leugens. Liegen hoeft niet per definitie iets slechts te zijn. Mensen kunnen liegen om uiteenlopende redenen.

Opstelling

Kringvorm

Fase 1. Vragen over het verhaal en een eerste filosofische verkenningMail Juf Naomi