Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: groep 6
Sectie: thema voeding
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Gezonde recepten

Benodigdheden

- Kookboeken
- Kladblaadjes
- Receptenwerkblad

Inleiding

We hebben het over gezonde voeding. Vandaar dat we op zoek gaan naar gezonde recepten. De kinderen worden verdeeld in groepjes en gaan per groepje op zoek naar gezonde recepten. Ze krijgen hiervoor een aantal kookboeken. Laat de kinderen van te voren kookboeken meenemen van huis!

Als de groepjes een aantal recepten heeft gevonden kom je bij elkaar in de kring. De recepten worden voorgelezen en we gaan met z'n allen bepalen of het een gezond recept is. En of we dat op school zouden kunnen maken.
Samen bedenken we 4 of 5 recepten die we het lekkerst vinden en die gemakkelijk te maken zijn.
Je kunt de kinderen bijvoorbeeld laten stemmen op een aantal recepten.

Kern

Vervolgens gaan we (misschien wel een les later, de volgende dag) een lijst maken met de ingredienten die we nodig hebben.
Per groepje wordt er een ingredient gekozen uit de definitieve lijst en daarvan maken ze een met de hand geschreven recept op het receptenwerkblad (zie thema voeding --> Nederlands).
Als de lijst met ingredienten klaar is krijgen de leerlingen een kopie mee naar huis. De opdracht is om in de supermarkt op zoek te gaan naar deze producten en de prijs erbij te vermelden.
Dit kun je het beste voor het weekend doen, wanneer er veel kinderen met hun ouders naar de supermarkt gaan.

Hierna kun je gaan kijken hoeveel geld er nodig is om de recepten ook echt te gaan maken. Als het binnen het budget blijft kun je verder met de afsluiting. Is dit niet het geval dan kun je eventueel met de kinderen gaan bedenken welk recept er uit moet en welke andere er dan weer in kan.

Afsluiting Met de kinderen de recepten gaan maken als afsluiting van het thema voeding. Vraag genoeg ouders, zodat je zelf los rond kunt lopen om van alles en nog wat te regelen en foto's te maken!

Mail Juf Naomi