Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: tekenen
Geschreven door: Juf Anita


Print-vriendelijke pagina..
Groepsopdracht kleurverloop

Organisatie: (wat heb je nodig, wat moet je regelen)

Benodigdheden:

- Verf ( rood, geel, blauw, zwart)
- Panelen (of iets anders om op te mengen)
- Plek om de tekeningen op te leggen als ze klaar zijn (op de grond in de gang)
- KrantenDe opstelling moet verandert worden na aanleiding van de groep verdeling. Dit kunnen ze zelf, de tafels kunnen zo aan elkaar worden geschoven.

Afspraken:

- Er wordt niet gesmeerd met de verf, wanneer ik er iemand op betrap mag hij/zij niet verder.
Alles wordt netjes opgeruimd aan het eind, wanneer het niet netjes is wordt het nablijven.

Eisen aan het werkstuk:

- De kleuren lopen over in elkaar waarbij gebruik wordt gemaakt van mengen
- De kleuren van de slang kloppen met de rest van de groep, de samenwerking en het overleg is dus heel belangrijk.
- Het hele blad is gevuld, er is dus geen stukje wit meer!

Introductie:

De kinderen hebben een wit papiertje voor zich en ik zeg; meng rood met blauw; welke kleur krijg je? Doe er iets meer blauw bij, wat gebeurt er? Dat doen we met blauw, geel en rood.

Kern

Groepsopdracht;
maak met een groepje van 4 mensen een dier. Teken hem op 4 A4tjes om vervolgens elk een A4tje te pakken en die te bewerken. Er moeten goede afspraken worden gemaakt. Het is namelijk de bedoeling dat de kleuren overlopen. Dus van rood naar blauw, blauw naar geel enz. Mengen doen we op het paneel. Het is heel belangrijk om veel te overleggen!

Klaar? Wanneer je het dier en de achtergrond hebt geverfd kun je ook afspreken om structuur aan te brengen op de slang als je hier aan toe komt. Instrueren:Kleurtechnieken; Overlopen van kleuren en mengen van kleuren. Dit ga ik ook even voordoen op het bord.Het hele blad moet gevuld zijn!De kleuren moeten precies overlopen met de kleuren van je groepsgenoten!

Nabespreken:

Alle tekeningen komen op het bord te hangen. De kinderen komen dichtbij het bord zitten. Ik vraag in welke tekeningen de kleur overlopen goed zitten. Welke groep heeft erg goed overlegt? Bij welke tekeningen komen de kleuren mooi tot zijn recht w.b.t. de achtergrond? Ik probeer elke tekening aan bod te laten komen. Presenteren:Ik hang na het nabespreken de tekeningen op in de klas zodat ze er nog even van kunnen genieten en hun ouders/verzorgers kunnen laten zien wat ze gemaakt hebben.Mail Juf Naomi