Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 3/4
Sectie: thema nederland
Sectie: aardrijkskunde
Geschreven door: Meester Gerko/Juf Tineke


Print-vriendelijke pagina..
Plattegrond van de klas

Voorbereiding

Van wit papier tafels, bureau, prullenbak enz. alvast tekenen en uitknippen.
De omtrek van de klas op het bord tekenen. Inclusief ramen en deuren.

Les

Ik heb op het bord de beginselen getekend van de plattegrond van de klas. (omtrek, ramen en deur). Ik vraag aan de klas of ze weten wat ik op het bord heb getekend, hoe kun je dat zien en wat staat er dan allemaal op? Ik heb een aantal voorwerpen uitgeknipt van wit papier (tafels, bureau, prullenbak e.d.) Samen met de lln. bedenken we wat het is en waar het in de plattegrond hoort. Dit plakken we dan op het bord ( met dubbelgevouwen schilderstape) in de plattegrond. Als iemand nog nooit in de klas is geweest, zou hij dan goed weten wat alles is als hij naar de plattegrond kijkt? ( nee, alles is wit)
Wat zouden we daaraan kunnen doen? Alles een andere kleur geven. De lln. krijgen nu van mij de plattegrond uitgetekend op een A4 en pakken hun potloden.We gaan nu alle tafels rood kleuren, alle kasten groen etc. Nu wordt het al duidelijker. Op de linkerkant van je papier zie je allemaal witte vakjes met woorden erachter. Wie kan het eerste woord voorlezen? (tafel) welke kleur hebben we de tafels gekleurd? Goed dat vakje kleur je dan ook rood. Wie leest het tweede woord voor, enz, enz, tot we alle vakjes hebben gehad.
Zou het nu duidelijk zijn voor iemand die nog nooit in de klas is geweest? Ja, hoe komt dat? Door de kleuren en de legenda, zo noem je de hokjes met woorden aan de linkerkant van je papier.

Deze spullen leggen we nu even aan de kant. Hoe kun je nu makkelijk een bed tekenen voor een plattegrond? Teken maar op het bord. En hoe een stoel?
De lln. krijgen van mij een leeg A4 en mogen nu een plattegrond van hun eigen kamer tekenen. Eerst alleen met potlood, daarna inkleuren en met legenda

Afsluiting

Na ong. 15 minuten gaan we de plattegronden bespreken. Wat heb je getekend? Kunnen de anderen zich nu voorstellen hoe zijn kamer eruit ziet?Mail Juf Naomi