Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 3/4
Sectie: thema kerst
Sectie: handvaardigheid
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Kerstballen

Benodigdheden

- brief van de kerstman
- ballonnen
- krantenpapier
- behanglijm
- verf

Opzet

Op een dag ligt er een brief van de kerstman in de klas. Er is iets verschrikkelijks gebeurd in zijn kerstballenfabriek. Een van de machines doet het niet meer en nu zijn er dit jaar helemaal geen kerstballen voor de school meer.
De kerstman weet niet meer hoe hij het op moet lossen en vraagt de kinderen om hulp. Zouden de kinderen een manier weten om toch genoeg kerstballen te maken?

Tijdens een kringgesprek komen de kinderen tot de conclusie dat zij wel kerstballen kunnen maken (stuur het gesprek in die richting).

Maar hoe moeten we dat nou doen? Uiteindelijk komen de kinderen vast wel op het idee om kerstballen te maken van ballonnen en papier mache.

Als besloten is dat we een eigen kerstballenfabriek gaan maken gaan de kinderen een brief schrijven aan de kerstman. Daarin vertellen ze dat de klas de kerstman gaat helpen. En dat we onze eigen kerstballenfabriek gaan maken. Zo kunnen we de ballen in onze eigen kerstboom zelf maken.

Vervolgens wordt de Kerstballenfabriekhoek ingericht. Wat moet er allemaal in de fabriek komen? Wat is de naam van de fabriek? Op welke dagen en tijden is de fabriek geopend? Wat gaan we doen met de kerstballen die over zijn (thuis verkopen bijv).

Daarna kan er bijvoorbeeld een rooster worden gemaakt welke kinderen er op welke dag kerstballen mogen maken. Ze moeten allemaal minstens 1 kerstbal maken.
De ene dag wordt er een bal gemaakt en de volgende dag wordt de kerstbal geverfd.
Als de kerstboom in de klas komt kunnen de ballen in de boom gehangen worden.Mail Juf Naomi