Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 4/5/6/7/8
Sectie: bewegingsonderwijs
Geschreven door: Juf Chantal


Print-vriendelijke pagina..
Hockey

Benodigdheden

Bij de inleiding:
Tennis balletjes

Bij de kern:
Pionnen
Hockeysticks
Balletjes

Bij het slot:
20 pionnen
12 blokjes
hockey sticks
balletjes

Inleiding:

Iedereen heeft een tennisballetje en houdt die bij zich aan de voeten. Lopend door de zaal proberen ze bij iemand anders de bal af te pakken maar houden tegelijk hun eigen balletje bij.

We gebruiken nog geen hockey sticks voor de inleiding omdat ze nog niet weten hoe ze hem vast moeten houden en hoe te gebruiken.Voordat we met alles gaan beginnen geef ik uitleg ver hoe de stick moet worden vast gehouden, hoe hoog de stick mag komen, hoe je het beste een bal kunt slaan, enz.Dan zet ik ze eerst in groepjes van twee bij elkaar om te laten oefenen. Daarna zullen ze in drie tallen wat kleine oefeningen doen waarbij ze kunnen oefenen de bal bij zich te houden in de hindernis.

Hockey


Kern:

Hockey

Met twee tallen de bal overspelen op de manier die ik heb uitgelegd.
- de bal overspelen en proberen de bal te stoppen met je stick.
- met drietallen de bal overspelen, ze spelen de bal naar het midden en de middenman speelt de bal naar de andere speler, enz.
- met de bal aan je stick naar het midden daar draai je een rondje en je gaat naar de overkant en speelt de bal.
- Slalommen bij de pionnen en dan de bal spelen.

Met je balletje en je stick ga je een hindernisje afleggen.Je loopt met je balletje aan je stick naar de pion daar leg je je balletje stil en loopt achteruit 3 stappen met het balletje.Dan ga je naar de volgende pion en doe je weer het zelfde. Dan naar de blokjes daar ga je slalommen. Bij de laatste pion een rondje erom heen en dan kom je terug rennen met je balletje aan je stick.

Rijtjes van 4 pionnen/blokjes achter elkaar verdeeld over de lengte van de zaal.

Hockey


Slot:

Het omgekeerde van wat ik je zeg
De spelleider geeft een bevel naar de groep:
Bijvoorbeeld: 'springen'. De kinderen moeten precies het omgekeerde doen dus op de hurken. Het wordt steeds ingewikkelder. Als een speler zich vergist of hij reageert te langzaam is hij af en gaat hij op de bank zitten.Mail Juf Naomi