Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: thema halloween
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..

Het ontstaan van Harry PotterZweinstein werd meer dan duizend jaar geleden door de vier grootste tovenaars van die tijd.
De vier afdelingen van de school zijn naar die tovenaars vernoemd: Goderic Griffoendor, Helga Huffelpuf, Rowena Ravenklauw en Zalazar Zwadderich.

Samen bouwden ze een kasteel, ver van nieuwsgierige Dreuzelogen, want in die tijd werd magie gevreesd en werden heksen tovenaars op de brandstapel gegooid.

Een paar jaar werkten de stichters goed samen.
Ze zochten kinderen die tekenen van tovertalent vertoonden en brachten die naar het kasteel om onderwezen te worden. Maar toen ontstond er onenigheid. Er groeide een kloof tussen Zwadderich en de anderen. Zwadderich vond dat onderwijs in de toverkunst beperkt moest blijven tot de oude, zuiver magische families. Hij was tegen het toelaten van leerlingen van Dreuzelouders, die hij onbetrouwbaar vond.

Na een tijdje volgde een grote ruzie tussen Zwadderich en Griffoendor en verliet Zwadderich de school.
Voor dat deel van het verhaal bestaan betrouwbare historische bronnen maar die eerlijke feiten zijn helaas naar de achtergrond verdrongen door de belachelijke legende van de Geheime Kamer. Volgens de mythe bouwde Zwadderich een verborgen kamer in het kasteel en wist alleen hij van het bestaan van die ruimte. Zwadderich zou de Geheime Kamer verzegeld hebben, zodat hij pas geopend kon worden als zijn eigen, ware erfgenaam op school arriveerde. Alleen die erfgenaam kan het zegel verbreken, de Kamer openen, de gruwel die hij bevat ontketenen en die gebruiken om de school te zuiveren van hen die het niet waardig zijn om magie te mogen leren.

Het gebouw Zweinstein is zo groot, telt zo veel geheime gangen/kamers en heeft een enorm aantal foptrappen en nepdeuren dat je er makkelijk in kan verdwalen. Maar er is wel een kaart van Zweinstein, de Sluipwegwijzer. Hierop staan alle gangen, kamers en personen vermeld, die op dat moment in Zweinstein aanwezig zijn. De sluipwegwijzer is gemaakt door Sirius Zwart, James potter, Remus Lupos en Peter Pippeling.

Zweinstein wordt beschermt door vloeken en bezwering. Dreuzels kunnen zo het kasteel ook nooit vinden. Vandaar dat jij, als je al op zoek bent geweest naar het kasteel, het waarschijnlijk ook niet hebt gevonden. Ze zeggen dat het kasteel in Schotland staat. Als Dreuzels voor het kasteel staan ziet het eruit als een oud, verlaten kasteel. Ze kunnen de tovenaars die erin leven niet zien. Maar je kan ook niet op het terrein van Zweinstein verschijnselen.
Het plafond van de eetzaal van het kasteel is net zoals de rest van het kasteel heel bijzonder: het lijkt alsof je gewoon naar de sterrenhemel kijkt, maar er zit toch echt een dak op!

Toelating

Als je jonger dan 11 bent dan is er nog een kans dat jij een tovenaar bent. Misschien is het wel eens voorgekomen dat je heel erg kwaad werd en dat er toen iets gebeurde wat je heel graag zou willen. Harry Potter liet toen de slang los en toen hij zo boos was op zijn neef gaf hij hem een varkensstaart. Op zijn elfde verjaardag werd hij naar Zweinsteins gebracht. Daar blijf je dan 8 jaar en leer je toveren. Na 8 jaar ben je een echte tovenaar! Harry Potter beleefde van alles in zijn jaren daar. Wie weet wat er bij jou allemaal gebeurd.Mail Juf Naomi