Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: bewegingsonderwijs
Geschreven door: Esther Frerichs


Print-vriendelijke pagina..
Methodiek handstand

1. Voorbereidende vorm, kruiwagen.
Leerling steunt met de handen die op de grond staan, benen gestrekt achter, tenen in de grond. Andere leerling staat tussen de benen van de eerste leerling en pakt deze bij de bovenbenen. Loop rustig enkele meters vooruit.

2. Leerlingen gebruiken het wandrek of de zijkant van een kast om omhoog te lopen, onder het wandrek/de kast ligt een matje. Handen blijven op de vloer staan. Leerling kijkt naar beneden, staat even op zijn handen en loopt rustig terug

3. De leerling staat om schredestand (1 voet achter, 1 voet voor) op de mat. Handen naast elkaar op schouderbreedte op de grond. Twee helpers staan naast zijn schouders, pakken hem in een klemgreep vlak boven de knie beet en tillen hem tot handstand

4. De leerling probeert nu vanuit de uitgangspositie (punt 3) zelf tot handstand te komen. Hij gooit het achterste been omhoog en zet met de voorste af. Vooral de helper bij het zwaaibeen moet het been grijpen tijdens de opzwaai en het been omhoog tillen. De tweede helper doet hetzelfde met het andere been.

5. De leerling gooit nu de benen vanuit stand, terwijl de armen eerst hoog zijn. Wijs de helpers erop dat zij tijdig de leerling vastpakken (dus tijdens de opzwaai)

6. Doe hetzelfde als bij punt 5, maar nu pakken de helpers de benen pas als de leerling in handstand staat.

7. Handstand tegen de muur (met helpers die ervoor zorgen dat de benen van de leerling tegen de muur komen). De leerling kan nu zelf zijn balans zoeken en klapt niet door.

8. Twee helpers staan met


Mail Juf Naomi