Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 6/7/8
Sectie: thema kerst
Sectie: tekenen
Geschreven door: Juf Naomi/Meester Martijn


Print-vriendelijke pagina..
Grote kerstekening

Benodigdheden

- verfspullen
- 2 A3 vellen (of een vel van de flap-over)
- potlood

Inleiding

In een kringgesprek vertellen de kinderen over hun beleving van kerst. Wat voor zaken associeren zij met kerst. Bijvoorbeeld de kerstboom, een kerstster, het kerstverhaal over Jezus, eten enz.

Schrijf deze dingen in een woordspin. Als alle kinderen iets gezegd hebben ga je de dingen die niet geschilderd kunnen worden er uit filteren. Zo hou je goed bruikbare ideeen over.

Kern 1

De kinderen gaan eerst een ontwerp maken van hun tekening. Ze moeten er om denken dat het later op een groot papier gemaakt moet worden. Als je geen flap-over hebt of deze niet wilt gebruiken kun je ook twee A3 vellen aan elkaar laten plakken. Ze moeten in het ontwerp ook alvast aangeven welke kleuren ze gaan gebruiken. Het is de bedoeling dat het vooral kerst kleuren worden. Er komt dus geen roze en babyblauw in de tekening.
Je kunt de volgende kleuren goed gebruiken:
- rood
- geel
- groen
- blauw
- wit (vooral om te mengen)
- bruin
Als de kinderen andere kleuren willen kunnen ze deze ook mengen.

Kern 2

Wanneer de leerkracht de tekening heeft goedgekeurd kan er begonnen worden. Je kunt de kinderen alleen een tekening laten maken, maar je kunt ze ook met z'n tweeen laten werken. Laat ze dan zelf de beste/mooiste tekening kiezen. Dit wordt dan de tekening die ze gaan maken.
De kinderen moeten erom denken dat ook de achtergrond helemaal ingekleurd moet worden. Deze kleur moet niet te overheersend zijn. Je moet nog goed kunnen zien wat er op de tekening staat.
Laat de kinderen zien dat ze de grote stukken beter met een grote kwast kunnen doen en de kleine stukken met een penseeltje.

Afsluiting

In de kring vergelijken welke tekeningen het meest op het ontwerp lijken.Mail Juf Naomi