Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: thema halloween
Sectie: geschiedenis
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Halloween

Geschiedenis van Halloween

De nacht van Halloween zit vol met symbolen Er zijn vreugdevuren, pompoenen met gezichten, mensen die zich als teruggekeerde doden verkleden en kinderen die bedelend langs deuren gaan. Dat is niet zomaar.

Het begon allemaal duizenden jaren geleden bij de Ierse Kelten, die natuur goden aanbaden. Zij vierden op 31 oktober het einde van het jaar. Dus ons Oud en Nieuw. Dat heette toen Samhain. Er werden op deze avond religieuze rituelen uitgevoerd. Zo gingen mensen naar de hoogste heuveltoppen om de zon te danken voor de oogst. Ze ontstaken daar dan een enorm vreugdevuur.
Er werden offers in het vuur gegooid even als een deel van het oogst. Ook dieren moesten eraan geloven. Bonfire heet dat vuur, genoemd naar de beenderen in het vuur.
Er word zelfs gefluisterd dat ook mensenoffers de goden tevreden moesten stemmen. Maar of dat zeker is, durft niemand meer te zeggen.

Wat men wel weet is dat Kelten uit de vlammenzee gloeiende houtkool mee naar huis namen.
Dat deden ze in uitgeholde rapen. Omdat die wel heel klein waren, werden dat later pompoenen. Die kregen bovendien ook nog een gezicht, om de doden op afstand te houden.

Door Engelse, Schotse en Ierse immigranten ontstond Halloween in de negentiende eeuw in Amerika. In de twintigste eeuw werd Halloween in Amerika vooral een feest waarbij kleine kinderen als spoken langs de huizen gingen en met uitgesneden pompoenen als lantaarns vroegen om traktaties. Sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw neemt de populariteit van het feest bij volwassenen toe. Ook is er een groeiende belangstelling voor de aankleding en versiering van feest en feestgangers.

Wat is Halloween

Ook genoemd All Hallows' eve(ning) , is de Engelse naam voor de Allerheiligenavond . Het feest wordt gevierd op 31 oktober, de Avond voor de Allerheiligen. Het heeft zich Engeland ontwikkeld tot een wereldlijk feest van grappen, traktaties en griezelige verkleedpartijen. Het feest is nu uitgegroeid tot een van de grootste feesten van de wereld.

Waar wordt het gevierd?

Het feest wordt op dit moment vooral in Amerika gevierd. De laatste paar jaren kun je ook in de Nederlandse winkels steeds meer spullen kopen die te maken hebben met Halloween.
In Six Flags heeft men bijvoorbeeld elk jaar een heel thema Halloween dat veel bezoekers trekt.
Sinds de jaren tachtig is Halloween in Nederland bekend. Vooral onder scholieren en volwassenen is het feest de laatste jaren sterk in opkomst. Scholen, buurthuizen, caf


Mail Juf Naomi