Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: groep 8
Sectie: kennis van geestelijke stromingen
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..

FeestenHet is verstandig om voor deze les een les te geven over de verschillende kalenders. Deze is op deze site te vinden. Een uitgebreidere les bevindt zich op kennisnet.

Rosj Hasjanah

Het Joodse jaar begint met het feest Rosj Hasjanah. Dit feest heeft helemaal niets te maken met oliebollen en vuurwerk. Het zijn vreugdevolle, maar ernstige dagen. De dagen van dit feest hebben verschillende namen.
Dag van Herinnering: de Joden herinneren dan het verhaal van de schepping.
Dag van Gerechtigheid: God heeft op deze dag besloten over gezondheid en ziekte, rijkdom en armoede en over leven en dood.
Dag van Bazuinsgeschal: de dag waarop in de sjoel (de dienst) honderd tonen worden geblazen.

De sjoeldiensten zijn op deze dagen langer dan normaal en er worden prachtige gebeden verteld. Maar ze sturen elkaar met dit feest ook kaartjes aan familie en vrienden. Voor het eten gaan ze een zoete appel met honing eten en spreken dan een wens uit.

Jom Kippoer

Een etmaal lang (24 uur) eten ze helemaal niets. Geen eten en geen drinken!
Laat in de middag gaan de mensen naar de sjoel. Mensen praten zachtjes en leven toe naar het moment waarop de sjoel begint. Niemand draagt leren schoenen, sommige mensen zijn helemaal in het wit gekleed.
De mannen dragen hun gebedskleed en dan gaat de dienst beginnen.
Er wordt tijdens deze dienst veel gebeden.

Loofhuttenfeest

Ter herinnering aan de tocht door de woestijn waarover we in de eerste les hebben kunnen lezen wordt dit feest gevierd. Het is al snel na Jom Kipoer. De Joden die vanuit Egypte naar het beloofde land trokken leefden ook in loofhutten. Daarom wordt er in huis een soort loofhut gebouwd. De kinderen versieren deze loofhut met tekeningen en fruit. Het is dus een echt groot feest!
In deze hut wordt dan ook weer heerlijk gegeten.

Vreugde der wet

Al deze feesten worden vlak na elkaar gevierd. Dit is de laatste uit die reeks. Tijdens dit feest vieren de Joden het hebben van de Torah, hun heilige boek. Hun bijbel. De Torah wordt op deze dag uitgelezen en er wordt opnieuw begonnen.

Chanoeka

Maandenlang zijn er helemaal geen feesten meer geweest. Maar in december wordt er dan Chanoekah gevierd. Het is net zoals kerst een lichtjesfeest. Het feest duurt 8 dagen en om deze acht dagen te tellen gebruiken ze een speciale kandelaar.
Heel veel jaren geleden werd de heilige tempel van de Joden vernietigd. Om de nieuwe tempel in te wijden werd een speciale olie gebruikt. Het duur acht dagen om deze olie te maken. Er was nog maar 1 kruikje over, maar deze bleef 8 dagen lang branden. Het was dus echt een wonder!
Vandaar dat er nu ook een kandelaar wordt gebruikt met 9 armen. Acht armen voor de acht dagen en


Mail Juf Naomi