Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: thema feesten
Sectie: kennis van geestelijke stromingen
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Overal ter wereld vieren mensen feest. Jongens en meisjes in Nederland houden het meest van Sinterklaas, in India vinden kinderen Divali het leukste feest. Dat komt vast doordat bij beide feesten kinderen verwend worden met bijvoorbeeld snoep.

Het Divalifeest is een lichtjesfeest. Het feest wordt in oktober gevierd en duurt een week. De mensen versieren hun huizen en tuinen met kleine aardewerken lampjes en kaarsen. de grote steden zien er heel sprookjesachtig uit met veel verlichting. Familieleden bezoeken elkaar en geven elkaar geschenken. Mensen sturen elkaar kaarten. Voor kinderen is er veel snoep, pannenkoekjes met suiker en cakes. 's Avonds is er vuurwerk. Vuurwerk is er in Nederland alleen met de wisseling van het oude en nieuwe jaar en dan worden er oliebollen met poedersuiker gegeten.


Het is een eigenlijk een combinatie van verschillende feesten die allemaal hetzelfde thema hebben, namelijk: de overwinning van het goede op het kwade, van de warmte op de kou, van de waarheid op de onwaarheid, van de reinheid op de onreinheid, kortom de overwinning van het licht op het duister.

De voorbereiding op het feest - in Nederland vooral gevierd door Surinaamse Hindoes - staat helemaal in het teken van zuivering. Het huis wordt daarom helemaal schoongemaakt en versierd met slingers en tekeningen (op de vloer) van bloemen die gemaakt worden van speciaal gekleurde stoffen. De geest wordt gezuiverd door meditatie. Het lichaam wordt gereinigd door minstens een week lang vegetarisch te eten en geen alcohol eten en drinken. En na een bad en met schone of nieuwe kleren aan kunnen de mensen dan met een schoon lichaam en een schone geest aan de viering van Divali beginnen.


De voorbereidende en inleidende feestelijkheden duren twee dagen. De mensen branden dan al diya's of diva's: lichtjes van aarden bakjes met ghee (een vettige vloeistof van boter) en een lontje. Ook steekt men soms vuurwerk af, waarbij onder andere de geesten van de overledenen worden herdacht. Het hoogtepunt van het feest is de viering van Maha Lakshmi (de vrouw van een van de goden van het Hindoe


Mail Juf Naomi