Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 5/6/7/8
Sectie: ict
Geschreven door: Juf Laurien


Print-vriendelijke pagina..

Diskettegebruik

Nodig:

Computers met mogelijkheid tot diskettegebruik
Diskettes (per kind 1)
Een tekst wat de leerlingen overtypen

Voorbereiding leerkracht:

Diskettes verzamelen
Computers aan met een schrijfprogramma opgestart
Een tekst voor de leerlingen
Schrijf de naam van de leerlingen op een diskette, zo onstaat er ook geen verwarring.

Lesverloop:

In het begin typen de leerlingen een tekst over. Als de teksten overgetypt zijn, kan je de leerlingen vertellen, dat ze het kunnen bewaren. Ga naar  bestand, daarna naar opslaan als, kies bovenaan schijf a, geef het een naam en klik op opslaan. Het programma zal even een zoektekentje laten zien, maar daarna kan je zien dat je werk opgeslagen is op je schijf. Open nogmaals wordt, klik op bestand openen, ga weer naar de A schijf, en je ziet je eigen gemaakte tekst opgeslagen!
Laat dit de leerlingen een aantal keren oefenen, zodat ze het doorkrijgen. Op het eind als ze het snappen kan je een soort proefje afleggen, door niks te zeggen, en de computers langs te gaan om te kijken of ze het opslaan, en het daarna ook goed opgeslagen is. (door de leerlingen te vragen hun werkstuk o.i.d weer te openen vanuit de A schijf)
Een handige les, als leerlingen beginnen met het schrijven van werkstukken o.i.d. Als ze het op school doen, kunnen ze het ook altijd op een handige manier bewaren zonder kwijt te raken.Mail Juf Naomi