Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 1/2
Sectie: tekenen
Sectie: thema herfst
Geschreven door: Meester Theo


Print-vriendelijke pagina..

De spin die het te druk had

-Lesdoel:                               

Tekenen van een spinnenweb

Beginsituatie:

De kinderen weten heel veel over de herfst.

Materiaal:

  • Wit A4 papier
  • Kleurpotloden
  • Wit wascokrijtje of geel
  • Boek: De spin die het te druk had

 Inleiding

Herfst, wat weten we van de herfst?

Lucht is grijs, regenen, waaien, blaadjes dwarrelen door de lucht, op de grond in het bos liggen kastanjes, eikels en beukennootjes. Spinnenwebben, schapen krijgen dikke vacht, koeien en paarden gaan op stal, wij moeten ook een jas aan. Etc.

Vandaag gaan we kijken naar de activiteiten van de spin.

 
Wat hebben we nodig: (zie materiaal).

Alles klaarleggen en luisteren en kijken naar mij.

Ik ga het verhaal vertellen van De spin die het te druk had. Hierin wordt getoond hoe een spinnenweb wordt gemaakt. Aandachtig naar de plaatjes laten kijken.

Kern:

Als het verhaal is afgelopen ga ik de opdracht uitleggen. Met wit wascokrijtje gaan we een web tekenen. (Voordoen op het bord). Teken eerst een puntje (met een kleurpotlood) midden op het werkblad. Daarna strepen trekken naar de buitenkant en vervolgens rondjes maken rondom het puntje. Dit is lastig, want wit op wit dat zie je bijna niet. Maar wel spannend.

Daarna met kleurpotloden (het liefst herfstkleuren: rood, oranje, bruin, grijs etc. ) kleuren over het web heen. Niet te hard duwen. Kleurpotlood na gebruik even het puntje schoonmaken (met je vingers). En het web verschijnt. Nu kun je nog een spin intekenen (let op 8 poten)

Voorbeelden laten zien uit boek.

Verwerking:

Als de kinderen klaar zijn even bespreken met z’n allen. Is het gelukt? Wat vind je ervan? Zie je grote verschillen?Mail Juf Naomi