Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 6/7/8
Sectie: geschiedenis
Sectie: thema romeinen
Geschreven door: juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..

De Romeinen

Les 1

De Romeinen in Nederland

12 jaar voordat Christus werd geboren trokken de Romeinen ons land binnen. Dat heette toen nog geen Nederland.
Er woonden toen wel een aantal stammen. Zoals de Bataven en de Friezen.
De Romeinen wilden het land van de Bataven, die onder de grote rivieren woonden inpikken, maar de Bataven wilden graag hun eigen land behouden. De Bataven hebben lang gevochten tegen de Romeinen, maar ze moesten uiteindelijk opgeven. De Romeinen kregen een groot stuk van Nederland in hun bezit.
Maar in het noorden van Nederland woonden nog meer stammen, de Friezen. Daar konden ze maar niet van winnen. De Romeinen kozen daarom de Rijn als grens van hun rijk. Ze kozen voor de rivier als grens omdat ze zo de vijand konden zien aankomen.
De Bataven waren boeren en ruilden soms goederen met de Romeinen. Ze mochten toen de Romeinen kwamen wel gewoon boer blijven, maar moesten een soort belasting betalen en jongens moesten soldaat worden in het Romeinse leger.

Vraag:

Betalen we nu ook nog steeds belasting? En zo ja, aan wie dan?

Vraag:

Zou jij ook gaan vechten tegen de Romeinen als je een Bataaf was? Waarom wel of niet?


Ruilhandel

In die tijd hadden de mensen nog geen geld. Ze ruilden spullen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld een varken wilde hebben en je had een paar eenden over, dan ging je op zoek naar iemand die een varken over had en wel een paar eenden wilde hebben. Dan ging je die goederen met elkaar ruilen.
Maar de Romeinen hadden wel geld. Er waren verschillende soorten munten. Een koperen munt, die heette een as; een zilveren munt; een denarius of een gouden munt; aureus. Op veel van die munten stond het hoofd van de Romeinse keizer.

Vraag:

Staat er op onze munten ook nog steeds een afbeelding?

Vraag:

Wordt er nu nog wel eens aan ruilhandel gedaan? Geef een voorbeeld


Mail Juf Naomi