Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 3/4/5
Sectie: boekverslagen
Geschreven door: Juf Daphne


Print-vriendelijke pagina..
Daffie durft (wel heel erg veel)

Auteur: Leny van Grootel
Jaar van uitgave: 1999
Bekroningen: getipt door de kinderjury
AVI: 5

Samenvatting:

Daffie en Jasper zitten bij elkaar in de klas. Ze hebben pauze en gaan met de klas buitenspelen. En als ze terug komen is de juf weg. De juf blijkt naar huis te zijn gegaan omdat ze "ziek" is.
De volgende dag is de juf nog steeds ziek dus kan de klas geen les hebben moet Jasper bij Daffie spelen, omdat zijn moeder moet werken. Ze gaan allerlei spelletjes doen en maken een tekening voor juf Kiki. Maar dan beginnen ze zich te vervelen. Ze zeggen tegen de moeder van Daffie dat ze buiten gaan spelen. Maar ondertussen besluiten ze juf Kiki een bezoek te gaan brengen. Ze hadden het adres op geschreven en zo begonnen hun speurtocht. Zo komen ze een oude man tegen die ze aan zien voor tovenaar. En ze komen een "heel groot monster" dat een hond bleek te zijn en een baasje had die het Daffie en Jasper nog moeilijk zou gaan maken. En toe ze op de vlucht waren voor het baasje van de hond verstopte ze zich in een toren. Toen ze in de toren waren gingen ze naar boven lopen en toen kwamen ze een raampje tegen. Ze naar buiten keken zagen ze de knalpaarse auto van juf Kiki. Zo vonden ze het huis van de juf. De vader van Juf Kiki deed de deur open en ze gingen naar juf. En de juf vertelde ze dat ze zwanger is en daarom naar huis was gegaan en nu dus ook niet op school was.

Eigen Mening:

Ik vind dit een leuk boek, omdat het over een eigenwijs en bijdehand klein meisje. Er staan erg leuke plaatjes in het boek. Daffie en Jasper zijn erg leuke personages omdat ze doen wat zelf willen. Het boek is volgens mij gebaseerd op feiten en dat vind ik wel leuk want iedereen verdwaalt wel eens. Ik vind het een geschikt A boek, omdat het gaat over de dingen die kinderen wel meemaken en je zie de dingen zo als zij het zien. Ik zou het boek wel voorlezen in groep 1 t/m 5, want het lijkt mij niet echt een boek dat grotere kinderen aanspreekt.

Informatie over de schrijver:

Leny van Grootel is geboren in 1950 in Nijmegen. Leny van Grootel is al heel erg lang geleden begonnen met schrijven. Ze zat in groep 7 van de basisschool en kreeg van haar vader een leeg schrift. Daarin schreef ze toen haar eerste boek. Naast haar beroep van schrijfster is ze ook onderwijzeres. Verder heeft ze ook toneellessen gegeven en speelde ze in een poppentheater. Ze houdt van dikke boeken over verre landen, fietsen en blokfluit spelen. Ze heeft een man, een kind en twee pleegkinderen. De idee


Mail Juf Naomi