Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 5/6/7/8
Sectie: circus
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Circusvoorstelling

Als afsluiting van het thema circus gaan de kinderen een voorstelling geven voor hun eigen ouders/opa's en oma's ed. Ze mogen deze voorstelling zelf in gaan vullen.
Er zijn echter wel een paar dingen die aanwezig moeten zijn in zo'n voorstelling. De kinderen weten wat er allemaal bij een circus komt kijken, omdat ze de laatste weken over dit onderwerp hebben gewerkt.

Inleiding:

Ga samen met de kinderen nog eens een woordspin maken. Welke mensen treden er op tijdens een voorstelling. Wat voor acts hebben die mensen.

- acrobaten
- clowns
- leeuwentemmer
- paardenshow
etc.

Bespreek met de kinderen dat sommige van deze acts niet echt kunnen worden uitgevoerd. Je kunt echter wel leeuwen en paarden pakken huren voor de voorstelling.

Kern:

De kinderen gaan opschrijven wat zij graag zouden willen doen. Misschien zijn er wel al kinderen die een groepje kunnen vormen en die samen een act kunnen schrijven.
Als iedereen zijn/haar wens heeft opgeschreven gaan we met z'n allen bedenken wie, wat gaat doen.
Er moet sowieso iemand zijn die het programma aan elkaar praat; de stalmeester. Er zit vast wel een leerling in de klas die heel goed kan kletsen en het ook durft. Deze kun je eventueel ook zelf aanwijzen.
De kinderen krijgen vervolgens 2 weken de tijd om hun act helemaal toppie te maken. Als ze er niet uit komen kunnen ze jou natuurlijk om hulp vragen. Ruim elke dag wat tijd in zodat ze ook onder schooltijd met elkaar kunnen oefenen.

Na een week kun je al eens een repetitie houden zodat de kinderen de acts goed op elkaar aan kunnen laten sluiten. Samen met de stalmeester ga je als leerkracht de volgorde bepalen van de voorstelling. Zo kan de stalmeester ook al een tijdje van te voren zijn tekst gaan oefenen.

Het zou leuk zijn als je de generale repetitie ook voor echte mensen kunt geven. Misschien zijn er wel klassen die de voorstelling willen komen bekijken.
Als de hele school komt kijken kun je ook een voorstelling geven voor de onderbouw en later nog eentje voor de bovenbouw. Zo heb je een keer extra geoefend.

Afsluiting:

De kinderen houden de show voor de ouders. Misschien is het een leuk idee om tijdens de show drinken en snoep te verkopen. Kinderen die niet durven optreden of niets leuks weten kunnen dit verzorgen. Of kinderen die aan het einde van de show pas hun act hebben.Mail Juf Naomi