Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: circus
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Uitnodigingen schrijven

Voor de afsluitende voorstelling gaan de kinderen uitnodigingen sturen naar de ouders.

Doel:
De kinderen leren een uitnodiging met de nodige informatie te schrijven.
De kinderen leren enveloppen schrijven

Inleiding:

Vertel de kinderen dat hun ouders worden uitgenodigd voor de voorstelling. Ieder kind mag zelf een uitnodiging maken. Hieruit gaan we dan de mooiste zoeken en dat wordt de uitnodiging die we naar alle ouders gaan sturen.
Het is dus een soort wedstrijd. Vraag 2 andere leerkrachten om ook in de jury plaats te nemen.

Een aantal zaken moeten in ieder geval op je kaart komen te staan.
- Wanneer de voorstelling is
- Hoe laat het is
- Waar het is
- Wie de voorstelling geven
- Wat het voor voorstelling is
- Een antwoordformulier

De leerlingen mogen zelf bepalen waar deze informatie te staan komt. Ze mogen ook zelf weten hoe ze de uitnodiging gaan maken. Misschien willen sommige kinderen het wel op de computer maken. Andere kinderen tekenen of knippen en plakken hun uitnodiging. De keuze is in dit geval aan de kinderen.

Kern:

De kinderen gaan de uitnodigingen maken. Herinner de kinderen er eventueel weer aan dat ze een aantal dingen in hun uitnodiging MOETEN vermelden.
De kinderen moeten ook een antwoordformuliertje maken waarop ouders kunnen aangeven of ze komen en met hoeveel mensen ze komen. Zo kunnen de kinderen van de catering bekijken hoeveel snoep en drinken zij in moeten slaan.

Afsluiting:

De mooiste brief wordt door de jury uitgekozen. Als deze is getekend gaat de hele klas zijn best doen om ook zo'n mooie tekening te maken.
Het handigste zou zijn om een uitnodiging uit te zoeken die op de computer is gemaakt. Deze kan dan gewoon worden afgedrukt. De kinderen gaan vervolgens de brief in een envelop doen. Het zou leuk zijn om de enveloppen een speciale circus print te geven.

Hoe schrijf je het adres ook alweer op een envelop? Doe dit voor op het bord. Er komt geen postzegel op de brief, maar waar komt zo'n postzegel normaal ook al weer te zitten?Mail Juf Naomi