Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: circus
Sectie: geschiedenis
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..

Het circusDe geschiedenis van het circus zoals we dat nu kennen begint in 1770. Een Engelse sergeant, Philip Astley, liet toen aan de mensen zien wat hij allemaal kon op zijn paard in een ronde piste met tribunes erom heen. Later liet hij zelfs een gebouw maken en nodigde zangers, dansers en clowns uit om tussen de paardennummers op te treden. In 1774 ging hij met zijn circus naar Parijs en had daar veel succes.
De circustraditie was geboren. In de negentiende eeuw ontstonden er in Engeland en Frankrijk overal circussen. Vaak waren het hele families die een eigen circus oprichtten en hiermee hun brood probeerden te verdienen. De circustraditie werd ook bekend in Amerika.
Daar ontstond het eerste rondreizende tentcircus rond 1830. Hier werden wilde dieren, zoals leeuwen en tijgers voor het eerst gebruikt.

In Europa speelden de circussen tot 1850 in vaste gebouwen. De circusshows waren uitgaansvermaak voor rijke mensen. In het begin van de twintigste eeuw ontstonden de grote circussen in Europa, zoals Knie en Krone. In de Sovjet-Unie ontstond het Staatscircus. In Nederland waren Carr


Mail Juf Naomi