Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 1/2
Sectie: muziek overige
Sectie: thema herfst
Geschreven door: Juf Anja


Print-vriendelijke pagina..

Blaadjes dansen

Doelstellingen
-    de kinderen kunnen aan het eind van de les op verschillende manieren hard en zacht in het lied en verhaal naar voren laten komen.
-    De kinderen kunnen tijdens het zingen van het lied de juiste bewegingen maken op hun plaats.
Het is herfst geworden. En niet alleen hier, maar ook in het verhaal. Luister maar goed.

Lesopzet:

Ik zet het lied; blaadjes dansen (Kleuterwijs) in.  Hoe komt het eigenlijk dat de blaadjes zo hard dansen? Dat doet de wind. Maar dansen de blaadjes altijd? Nee? Liggen ze ook wel eens stil? Maar hoe komt het dan dat ze stil liggen? De wind waait dan niet zo hard!
Zullen wij met elkaar de blaadjes laten dansen. We moeten het dan hard laten waaien. Dus laat het maar hard waaien, maar hard betekent niet dat het veel geluid maakt, maar dat er een harde wind staat en de blaadjes heel erg dansen.
Maar nu is de regenbui gestopt, en dan waait de wind wat minder hard… laat de wind maar wat zachter worden…..
En probeer maar mee te zingen:  Blaadjes dansen over de weg….

Ondertussen is het ook begonnen met regenen… ik geef nu een paar kinderen een instrument. Straks geef ik aan wanneer het hard regent of hard waait en wanneer zacht. Je maakt dan met het instrument hard geluid of zacht geluid. De andere kinderen zingen met mij mee. Wanneer het lied is afgelopen leg je je instrument onder je stoel.

Dan gaat er een groepje met hun handen bewegen, en laten zien hoe hard de blaadjes dansen, dus bij veel wind dansen ze snel door de lucht, bij weinig wind of regen dan bewegen ze weinig. Er wordt met instrument gewisseld.  

De anderen zingen nog een keer mee.

Eventueel als er nog tijd over is, kunnen de kinderen die de blaadjes laten dansen nog een crepapierlint krijgen en mogen ze hier de bewegingen mee uitvoeren.

Dan wisselen we van groepen, en voeren we het lied voor het laatst uit.
Zo de storm is weer gaan liggen, en het is gestopt met regenen, het is weer stil buiten, dus ruimen we heel stil de instrumenten op, je doet ze heel stil in de bak terug en gaat dan weer heel stil zitten.Mail Juf Naomi