Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: groep 8
Sectie: thema ameland
Sectie: tekenen
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Tekening van het eiland

Naar aanleiding van het thema Ameland gaan we een tekening maken van Ameland.

Inleiding:

Laat de kinderen op de kaart zien waar Ameland ligt (in groep 8 moeten ze dit wel weten).
Wijs de kinderen erop dat de ene kant van Ameland heel breed is en de andere kant heel smal. Je gaat met de kinderen de omtrek van het eiland bespreken.
Daarna gaan we samen kijken naar de steden van Ameland. Liggen ze dicht bij elkaar of juist ver van elkaar af. Zijn het grote steden of kleine?
Wat zie je nog meer op het eiland? Wat voor natuur heb je daar? Is het allemaal strand of is er ook bos, of natuurgebied?

Kern 1:

We gaan een plattegrond van Ameland schilderen. De kinderen moeten heel goed naar de vormen van het eiland kijken en dit overnemen.
Ook de steden en de andere gebieden moeten op de juiste plaats liggen. Vooral de plaatsen waar we naar toe gaan moeten duidelijk te zien zijn.
In deze les werken we alleen met potlood. Het eiland moet goed op de echte kaart lijken voordat we gaan beginnen. Teken ook gelijk de natuurgebieden e.d. in, zodat je straks met het inkleuren duidelijk weet waar ze precies liggen.

Kern 2:

De volgende les(sen) gaan we het eiland met verf intekenen. De kinderen gebruiken de kleuren van de kaart om het eiland mee in te kleuren. Dus geel voor het strand e.d. Onderaan de tekening moet ook nog een legenda komen. Die maken de kinderen als laatst.

Afsluiting:

Wie heeft de plattegrond het duidelijkst getekend?
Kijken wie zijn plattegrond overeen komt met de echte kaart.
Kloppen alle legenda's?


Mail Juf Naomi